Laatste Rijssense optreden Drumfanfare

Op vrijdagavond 16 juni a.s. schallen de unieke klanken van onze drumfanfare voor het laatst door Rijssen tijdens het inhalen van de Avondvierdaagsewandelaars. Na 60 jaar houdt ons showkorps op met bestaan door een al jaren teruglopend ledenaantal. Hiermee verliest Rijssen een unieke muzikale omlijsting van ceremoniële evenementen.

Uniek in de regio
Waar veel Twentse muziekverenigingen met traditionele marsmuziek over straat gingen, onderscheidde onze drumfanfare zich met een poprepertoire, opvallende showuniformen en choreografie op straat. Het scherpere, veelzijdige Amerikaans-georiënteerde slagwerk gaf de drumfanfare een unieke, lichtere sound. In plaats van majorettes had de drumfanfare een colorguard, die met kleurige vlaggen en andere attributen de muziek visueel ondersteunden. Een formule waarop het publiek goed reageerde.

Doorstromen
Wilhelmina is lang niet de eerste fanfare met moeilijkheden. “Het is een landelijke trend. De een na de andere showfanfare gooit de handdoek in de ring,” aldus Martin ter Denge, PR-man en bestuurslid voor de drumfanfare. “In de Nederlandse media is weinig aandacht voor blaasmuziek. En onbekend maakt onbemind. Mensen willen niet meer in een uniform over straat.”

Hoewel de Rijssense muziekvereniging als geheel een gezond leerlingenbestand heeft, kreeg de drumfanfare daar weinig van mee. Jeugdleden stroomden makkelijker van het leerlingenorkest door naar het volwassen harmonieorkest. De drumfanfare repeteerde op een andere dag dan leerlingen, en een totaal andere manier. Voor velen een te grote stap. “Lopen en spelen tegelijk kost oefenen als je zittend muziek maken gewend bent,” weet Ter Denge.

Stekker eruit
Eind maart werd de groep kampioen in de Winds-divisie bij Colorguard Nederland. Een nieuw competitieverband voor kleinere blaasensembles, waarin taptoe en theater worden gecombineerd. Ondanks de muzikale groei en goede groepsband besloot de drumfanfare tijdens de evaluatieronde in april dat het mooi is geweest. “Met onze kampioensvlag vers om de schouders stonden we voor de keuze. Weer zo’n seizoen van aanmodderen of de stekker eruit.” Het werd dat laatste. 

Laatste optredens
De groep besloot de laatste optredens van het seizoen nog af te maken. Vrijdagavond 16 juni zijn ze voor het laatst in Rijssen te zien, tijdens het onthaal van de Wandelvierdaagse. De week daarop, zaterdag 24 juni, spelen ze ‘s middags hun allerlaatste optreden tijdens de kinderoptocht van de Goorse school- en volksfeesten. Daarna worden instrumenten en uniformen ingeleverd en is het einde oefening.