D-examen concert Irisa Manenschijn in Open Hof

De laatste jaren gebeurt het regelmatig: leden die er voor kiezen om openbaar D-examen te doen. Een mooie stap, voor hen en voor onze vereniging. Dit is namelijk het hoogst haalbare examen voor amateurmusici. Dit jaar neemt Irisa Manenschijn deze stap en speelt op 13 juni haar examenconcert. Ze vertelt je graag meer!

Hoi Irisa, wil je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Irisa Manenschijn, 18 jaar en ik zit op dit moment in de zesde klas van het VWO.

Je speelt klarinet. Kun je je herinneren waarom je voor dit instrument hebt gekozen?

Toen ik in groep 4 zat, begon ik met het volgen van Algemene Muzikale Vorming (AMV) bij Muziekvereniging Wilhelmina. Daar leerde ik blokfluit spelen. Heel leuk vond ik dat! Na het afronden van AMV mocht ik een ander instrument kiezen. Ik twijfelde tussen viool en klarinet, maar ik koos voor klarinet. Ik vond de klarinet mooi klinken en kon in het orkest van Wilhelmina spelen. Dat vind ik namelijk het leukste: samen muziek maken.

Waarom heb je er voor gekozen om D-examen te doen?

D-examen doen is een leuke uitdaging en een mooie afsluiting van mijn tijd bij de muziekvereniging. Ik doe dit jaar namelijk (school)examen en ga na de zomer studeren. Ik stop dan helaas bij Wilhelmina.

Kun je wat meer vertellen over de stukken die je gaat spelen?

Ik speel samen met het orkest het klarinetconcert van Jan van der Waart en met het klarinetkwartet Summertime van George Gershwin. Onder begeleiding van Arie Kraak (pianist) speel ik een gedeelte van Sonate Op. 120 Nr. 2 van Johannes Brahms. Ik sluit mijn examen af met Mendelssohn Nr. 1. Dat stuk speel ik samen met Arie Kraak op piano en mijn docent Anne Marie Paauwe op klarinet.

Wat is je grootste uitdaging tijdens dit examen?

Het derde gedeelte van Mendelssohn Nr. 1 vind ik een grote uitdaging. Het is qua techniek best pittig en lastig om in het goede tempo te blijven spelen. Het is ook de eerste keer dat ik solo speel voor zoveel mensen. Dat maakt het wel spannend. Toch hoop ik een mooi concert te kunnen geven, waar ik positief op terug kan kijken!

Over het examen

Het examen vindt op 13 juni 2023 plaats in de Open Hof in Rijssen. Het concert start om 20:15 uur en de toegang is vrij – iedereen is dus van harte welkom.

Voor de start van het examenprogramma speelt het grote orkest van Muziekvereniging Wilhelmina Signature van Jan van de Roost en Dance of the Chabad Chassidim van Armonia Serrari. Ook tijdens het jury-overleg na het programma van Irisa speelt het orkest twee stukken.

We wensen Irisa veel succes!