125 jaar Wilhelmina Rijssen: in gesprek met Wout Ligterink

Wout Ligterink is sterk verbonden aan Muziekvereniging Wilhelmina. Als lid én als dirigent. In aanloop naar het jubileumjaar en jubileumconcert vertelt hij over zijn herinneringen en hoogtepunten, het aankomend concert op 17 november en de verdere invulling van het jubileumjaar.

Toen Wout 8 jaar was, maakte hij voor de eerste keer kennis met Wilhelmina. “Ik startte al vroeg met orgellessen bij mijn vader, maar toen ik Wilhelmina hoorde spelen in het Parkgebouw was ik verkocht. Ik wilde de blaasmuziek in.” De keuze voor een instrument was ook gauw gemaakt. “Ik luisterde veel dixielandmuziek. De klarinet neemt daar een prominente rol in. De klarinet moest het dus worden.”

Jubilea

125 jaar Wilhelmina is voor Wout ook bijzonder. “Voor mij komen er wat jubilea samen dit jubileumjaar: ik ben bijna 50 jaar lid van de vereniging, 25 jaar als dirigent verbonden en maak nu dus ook 125 jaar Wilhelmina mee.”

Herinneringen en hoogtepunten

Door de jaren heen verzamelde Wout genoeg herinneringen. Hij vertelt: “Het 80 jarig jubileum staat me nog scherp voor de geest. Met onze eigen dixielandband voerden we “Ice cream” uit, gezongen door Dinant en Hans Rozendom (zie foto links). Dit zal ik nooit vergeten.” Ook de vijfjaarlijkse concoursen en reizen naar partnerstad Steinfurt zijn hoogtepunten in Wouts tijd als lid bij Wilhelmina.

Hoogtepunten vanuit zijn rol als dirigent zijn er ook genoeg. “Ieder jaar weer word ik geraakt door de prachtige kerstzangdienst in de Dionysiuskerk en de aubade op Koningsdag. Zulke optredens tonen aan hoe belangrijk een vereniging als Wilhelmina is binnen de Rijssense samenleving. Dit geldt ook voor concerten als Rijssen zet de toon, met het Rijssens Mannenkoor en de Twentezangers in het Volkspark. Geweldig hoe wij ons als Rijssense verenigingen met elkaar verbinden, resulterend in prachtige concerten met volle tribunes en enthousiast publiek.”

Hart voor de jeugd

En ook de jeugd van Wilhelmina neemt een belangrijke plek in. Elke twee jaar vertrekt het jeugdorkest WAT naar het jeugdfestival. Wout was tot voor kort dirigent van dit opleidingsorkest en droeg recent het stokje over aan zijn zoon Jesse. “Ik voel me enorm betrokken bij de jeugdopleiding. Daar zet ik me als dirigent en als lid vol voor in. Hoe geweldig is het, dat de vereniging momenteel bijna 100(!) leerlingen en twee mooie jeugdorkesten rijk is. Daar ben ik heel trots op, ook omdat ik weet dat dit eerder uitzondering dan regel is.”

Tekst gaat door onder de foto

Het jeugdorkest tijdens het Jeugdfestival

Jubileumconcert

Op 17 november trapt de Muziekvereniging het jubileumjaar af met een concert. Het grote orkest speelt de 1e symfonie van Johan de Meij. Sinds Johan de Meij het stuk componeerde 35 jaar geleden is het een begrip in de blaasmuziek. Waarom is er voor dit stuk gekozen? “Eind jaren 80 heb ik dit stuk samen met Jan van Coeverden, slagwerker bij Wilhelmina, uitgevoerd met Wilhelmina Glanerbrug. Toen Jan dit voorjaar aangaf op korte termijn te willen stoppen, noemde hij dat hij het heel gaaf zou vinden om de vijfdelige symfonie te spelen met Wilhelmina Rijssen. Ik werd direct enthousiast en we zijn er vol voor gegaan.”

De symfonie van Johan de Meij is prachtig, maar een enorme uitdaging. Toch durven we dit met elkaar aan: “Het orkest heeft een flinke groei doorgemaakt. Zowel in ledental als in niveau. Er zit een mooi uitgebalanceerd orkest met in alle secties musici die ook solistisch van hoog niveau zijn. Het orkest is ontzettend gemotiveerd om hier een enorm succes van te maken: extra repetities, groepsrepetities en zelfs weer op les gaan. Niets is te veel.”

Meer dan 70 muzikanten

Het eerste idee voor dit jubileumconcert was een concert met gerenommeerde artiesten. Dat idee ging niet door. “Daarom hadden we ruimte om het orkest uit te breiden met instrumenten die niet standaard staan voorgeschreven in een harmoniebezetting. We vullen het orkest aan met sopraansax, contrabas, harp en piano. Ik vind het dan ook super dat Rijssenaar en muziekschooldocent Corien Baan op piano en Holtenaar Jenita Veurink op sopraansax komen meespelen. Een heel gepuzzel om een orkest van meer dan 70 muzikanten op het podium te krijgen, maar het belooft zeker indrukwekkend te worden.”

Feestjaar met de hele vereniging

Wilhelmina viert het hele jaar haar jubileum. De aftrap is op 17 november, maar muzikaal gaat er de rest van het jaar ook nog heel wat gebeuren. “In maart geven onze jeugdorkesten en SLAG!, ons orkest voor mensen met een verstandelijke beperking, samen een concert. In juni staat er een concert op de planning met Bendje & Friends, dat dopen we dan gewoon om naar Wilhelmina & Friends. Voor dat concert breiden we het orkest uit met een combo en een aantal fantastische zangers uit de regio. Dat wordt een echt spektakel. We sluiten het jaar af met een groots concert in Reggesteyn met alle leden: van de jeugd tot SLAG!. Ik kijk er naar uit om van alle concerten een muzikaal feest te maken!”

Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar voor 17 november. Meer weten? Of meer weten over de komende concerten? Neem een kijkje in onze agenda!