Gelukkig is het land

Vanavond stond ons Bevrijdingsconcert in de Schildkerk op de agenda. De bevrijding van Rijssen op 9 april 1945, stond hierbij centraal. Helaas hebben we dit concert af moeten lassen. Ons lid Rianne Lichtenberg schreef in aanloop van dit concert een column voor De Week van Rijssen.

Rijssen is vrij!

Column van Rianne

Op 16 april staan we als muziekvereniging Wilhelmina samen met het koor Pursang muzikaal stil bij 75 jaar bevrijding. Toegang vrij. Dat betekent niet alleen gratis, maar ook dat iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, uiterlijk, inkomen, karakter, geloof, woonsituatie, IQ, en wat er nog meer te noemen valt aan feiten en kenmerken. Ik mag in aanloop naar deze avond mijn persoonlijke visie op vrijheid geven, in alle vrijheid en openheid, zonder censuur.

Vrijheid, vrij zijn in keuzes, ongestoord en veilig naar een concert kunnen gaan. Geen spertijd, geen ausweis-controle bij de ingang van de Schildkerk, geen noodzaak om de weg naar de schuilkelder alvast te bedenken. Dat kon zo’n 75 jaar geleden niet in ons land. Ik ben niet van de generatie die dit uit eigen ervaring kent. Wel van verhalen, die we wat mij betreft nooit moeten vergeten. Ze herinneren ons aan het grote voorrecht van in vrijheid kunnen leven.

Wilhelmina speelt een aantal muziekstukken die het verhaal van oorlog vertellen. Het aangrijpende verhaal van Anne Frank, muzikaal vertaald door Otto Schwartz. We worden meegenomen in de geschiedenis, het is te horen dat er groot gevaar en een donkere tijd was, dat mensen die anderen buitensloten het voor het zeggen hadden. We spelen ook over de lichtpuntjes. Over juist ook de veerkracht van een jong meisje als Anne Frank. En ‘Children Oak’ (Thierry Deleruyelle), een eerbetoon aan hetherstel van de Franse stad Beauquesne, na twee wereldoorlogen.

Zelf vind ik het mooiste in het programma de cantate Songs of Liberation (Harrie Janssen). Eerlijk is eerlijk, niet het makkelijkste stuk voor mij als 3 e klarinettist. Voor de kenners, het neigt soms behoorlijk naar een etude. Aan het eind een koraal. Dat vertolkt voor mij de belangrijkste boodschap rondom vrijheid. Jubelend klinkt dan: Gelukkig is het land dat God de Heer beschermt. Want, zelfs als daar met moord en brand de vijand rondom zwermt, dat is waar we op mogen vertrouwen. Gedankt moet zijn de Heer, de God die eeuwig leeft. Wie het lied kent mag meezingen!

Rianne LichtenbergKlarinettist en bestuurslid muziekvereniging Wilhelmina Rijssen

Benieuwd naar het hele muziekstuk? Je vindt hieronder de YouTube video. De foto’s komen uit de verzameling van het Rijssens Museum. Onder de video vind je een korte omschrijving van de gebruikte foto’s in het fragment op Facebook.

Hier vind je het volledige muziekstuk

Rijssen viert de bevrijding op het Schild; waar anders? 

Maandag 9 april 75 jaar geleden. Uitgelaten inwoners van Rijssen stromen over het Schild. Na bijna vijf jaar Duitse overheersing lijkt ademhalen zelfs vrijer te gaan. De Canadezen komen! Als je ze wilt zien, ja dan moet je naar het Schild. Waar anders? Markelo en Holten zijn gisteren al bevrijd, vandaag vervolgen de geallieerde troepen hun tocht door Twente naar Rijssen.


Bevrijdersboom

Op een onverwachte plaats in de gemeente Rijssen zijn na 75 jaar ook nog duidelijk de sporen te zien van de Canadese bevrijders. In het bos van landgoed de Oosterhof staat een beukenboom waarin een soldaat van het Canadese bevrijdingsleger op 14 april 1945 zijn gegevens heeft gekerfd. De letters zijn in 75 jaar uitgegroeid, maar nog duidelijk te lezen is: A. van Elderen, comp. Margriet, stoottroepen. De boom staat aan het beukenlaantje waarin meerdere jonge Rijssenaren hun symbolen en namen hebben achtergelaten. De Canadese “bevrijdersboom” is gemakkelijk te vinden: wandel of fiets tegenover de voormalige woning van wijlen Asito-baas Van Riemsdijk het bospad in. De bevrijdersboom staat rechts aan de sloot die langs de wethouder H. H. Korteboslaan loopt.

Tekst: Gerrit Dannenberg

Foto: Jan Joost Fotobijschrift: De Canadese bevrijdersboom in het bos van Landgoed de Oosterhof.