Examenconcert Jelle Elsman en Arianne van Laar op 16 juni in Open Hof Rijssen

Op 16 juni geven Jelle Elsman (trompet) en Arianne van Laar (klarinet) gezamenlijk een examenconcert voor hun D-examen. Het concert vindt plaats in de Open Hof en start om 19:30 uur. Beide muzikale talenten zorgen samen met Muziekvereniging Wilhelmina voor een afwisselend programma waarin verschillende muziekstijlen en stukken uitgevoerd worden.

Muziekexamens

Leerlingen van Muziekvereniging Wilhelmina leggen tijdens hun opleiding verschillende examens af. Bij het afleggen van het D-examen kunnen leerlingen kiezen dit openbaar te doen. Iets wat de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt. Leerlingen laten hun talenten zien en krijgen de kans om muzikaal van zich te laten horen. Op 16 juni is het de beurt aan Jelle en Arianne. Susanne van Opstal (gecommitteerde) zal beide beoordelen.

Jelle tijdens een van zijn solo-optredens

Een mijlpaal in mijn muzikale carrière

Jelle Elsman (17 jaar) zit in het laatste jaar van het VWO. Dat hij voor een muziekinstrument koos, was niet gek. Hij vertelt: “Ik kom uit een muzikaal gezin en ben op jonge leeftijd al begonnen met muziek maken. De trompet kreeg ik aangereikt en is sindsdien mijn instrument. Ik ben door de jaren heen de trompet steeds meer gaan waarderen.” Jelle koos ervoor om D-examen te doen, omdat hij het ziet als een uitdaging. “Ik zie elk examen als een mijlpaal in mijn muzikale ontwikkeling. En het hebben van het diploma helpt me als ik in de toekomst het trompetspelen naar een hoger niveau wil tillen. Daarnaast is het een mooie afsluiting van mijn tijd bij Wilhelmina. Helaas stop ik volgend jaar bij de vereniging om te gaan studeren.”

Op 16 juni speelt Jelle Intrada van Otto Ketting, een solostuk voor trompet. Daarnaast speelt hij Por Una Cabeza onder begeleiding van het harmonieorkest. Samen met zijn broer Sytze op piano speelt hij Trumpet Concerto in E-flat major en speelt hij het jazz-stuk Joy Spring. Begeleiding bij dit stuk wordt door zijn broer Sytze op piano en Thijs Ligterink op drums gedaan.

Arianne van Laar


Nog meer motivatie voor het maken van muziek

Arianne van Laar (22 jaar) volgt de lerarenopleiding tot docent Nederlands op het Windesheim. Ze speelt klarinet sinds haar 9e jaar, op advies van haar moeder. “Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad, ik vind het nog altijd een prachtig instrument. Na jaren spelen, wilde ik mezelf graag uitdagen om mijn D-examen te behalen,” vertelt Arianne. “Ik vind het fijn om ergens naar toe te werken en het D-examen motiveert mij nog meer in het maken van muziek.”

Arianne speelt Concertino van Weber onder begeleiding van het orkest. Samen met het klarinetkwartet van Wilhelmina speelt ze Arrival of the Queen of Sheba van Handel. Daarna brengt ze Sonate Op. 120 Nr. 2 van Johannes Brahms onder begeleiding van Arie Kraak op piano ten gehore. Ze sluit haar sologedeelte af met Mendelssohn Nr. 2 in D minor onder begeleiding van Arie Kraak op piano en Anne Marie Paauwe op klarinet.

Jelle en Arianne sluiten hun examen gezamenlijk af met het stuk Live and Let Die onder begeleiding van het orkest.

Het concert begint om 19:30 uur in de Open Hof in Rijssen. De toegang is gratis, al wordt ter bestrijding van de onkosten een vrije gift gevraagd. Naar verwachting duurt het concert tot ongeveer 21:00 uur. Jelle en Arianne worden onder andere begeleid door het orkest van Wilhelmina onder leiding van Wout Ligterink.