Kennismaken met: Examenkandidaat Jelle Elsman

Op 16 juni geven Jelle Elsman (trompet) en Arianne van Laar (klarinet) gezamenlijk een examenconcert voor hun D-examen. Het concert vindt plaats in de Open Hof en start om 19:30 uur. Tijd om kennis te maken met deze examenkandidaten. Vandaag is het de beurt aan Jelle Elsman.
 

Kennismaken met: Examenkandidaat Jelle Elsman

 

Hoi Jelle, wil je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Jelle Elsman, ik ben 17 jaar en doe op dit moment examen op het VWO.

 

Welk instrument speel je? En weet je nog waarom je voor dit instrument hebt gekozen?

Ik kom uit een muzikaal gezin, dus muziek maken werd in mijn jeugd al erg gestimuleerd. Ik begon dan ook op jonge leeftijd al met het bespelen van een instrument. Ik heb toentertijd niet heel bewust gekozen voor de trompet, ik ging naar mijn eerste muziekles zonder instrument en kreeg daar een trompet aangereikt en dat is sindsdien mijn instrument. Door de jaren heen ben ik de trompet steeds meer gaan waarderen en ben ook heel blij dat dit het instrument is waar ik vanaf jonge leeftijd op speel. De trompet is een heel veelzijdig instrument. Het is geschikt voor enorm veel stijlen en daarom kun je er ook alle kanten mee op. Je kunt er heel gevoelig mee spelen, maar ook heel hard of hoog, zoals in veel bigbands gebeurd. Ik ben op latere leeftijd steeds meer geïnteresseerd geraakt in Jazzmuziek, en trompet is één van de standaard jazz instrumenten. Het instrument biedt mij dus heel veel mogelijkheden.

 

Hoe lang ben jij al lid van Wilhelmina?

Sinds 2012, dus nu zo’n 10 jaar.

 

Op 16 juni ga jij je D-examen doen. Waarom heb je hiervoor gekozen?

De voornaamste reden is dat ik het hartstikke leuk vind. Het is een uitdaging, en elk examen zie ik als een soort mijlpaal in mijn muzikale ontwikkeling. Daarnaast is het hebben van een D-diploma handig als ik het trompet spelen later eventueel op hoger niveau wil voortzetten. Ik zie het doen van mijn D-examen als een mooie afsluiting voor mijn tijd bij Wilhelmina, waar ik volgend jaar helaas vertrek om te gaan studeren.

 

Welke stukken ga je spelen tijdens je concert?

Ik begin met “Intrada”. Een stuk voor solo trompet van componist Otto Ketting. Er zit veel expressie en contrast in het stuk, waardoor de componist veel spanning creeërt en het stuk boeiend blijft voor het publiek. Vervolgens speel ik het stuk “Por Una Cabeza”, onder begeleiding van het harmonieorkest. De tango, gezongen in 1935 door Alfredo Le Pera, is omgezet naar een stuk voor solotrompet met orkest. Als derde speel ik het tweede gedeelte van het “Trumpet Concerto in E-flat major” van Joseph Haydn. Een langzaam gedeelte waar voordracht en klank belangrijk zijn. Mijn broer Sytze begeleidt mij op piano. Ik sluit mijn sologedeelte af met “Joy Spring” onder begeleiding van een combo bestaande uit mijn broer Sytze op piano, Thijs Ligterink op drums en mogelijk een bassist. Dit laatste stuk is een Jazz stuk uit de stijl Bebop. Als afsluiting speel ik samen met Arianne van Laar, de andere examenkandidaat, “Live and Let Die” uit de James Bond film samen met het orkest.

 

Wat is de grootste uitdaging voor 16 juni?

Ik denk dat de grootste uitdaging tijdens het examen het juist gebruiken van lipspanning is, zodat ik mijn embouchure gedurende het hele examen behoudt en alle stukken optimaal kan uitvoeren.

 

Wat maakt muziek maken leuk voor jou?

Wat ik leuk vind aan muziek maken is dat je er andere mensen gelukkig mee kan maken. Je kunt er je gevoel in leggen en het gevoel van anderen raken.