Geslaagd examenconcert Jelle Elsman en Arianne van Laar

Op 16 juni stond de Open Hof in het teken van het examenconcert van Jelle Elsman op trompet en Arianne van Laar op klarinet. Beide deden openbaar D-examen onder begeleiding van het orkest van Muziekvereniging Wilhelmina en medemuzikanten. En met goed resultaat: beiden haalden hun diploma met mooie cijfers.

Het concert startte om 19:30 uur in de Open Hof in Rijssen. Het grote orkest van Wilhelmina begon met een bewerking van Komt nu met zang en vervolgens begon het examenprogramma van Jelle en Arianne. Beide lieten hun toon, techniek en muzikaliteit horen door verschillende stukken te spelen onder begeleiding van het grote orkest, pianist Arie Kraak en pianist Sytze Elsman, medemuzikanten en een speciaal opgericht combo.

Jelle beet het spits af met het mooie solostuk Intrada. Arianne volgde hem vervolgens op met het virtuoze en technische stuk Concertino onder begeleiding van een deel van het orkest. Jelle pakte het stokje weer over met het veelzijdige solostuk Por Una Cabeza. Onder begeleiding van Arie Kraak op piano speelde Arianne een klarinet Sonate.

Solist Jelle Elsman op trompet

Jelle en Arianne konden even bijkomen terwijl het orkest het stuk Oregon speelden. Jelle speelde daarna een klassiek Trompet concert onder begeleiding van zijn broer Sytze op piano. Hierna volgde een concertstuk voor twee klarinetten. Arianne speelde dit samen met haar docent Anne Marie Paauwe en onder begeleiding van pianist Arie Kraak. Jelle sloot zijn examen af met Joy Spring. Een spetterend Jazz stuk waarbij Jelle in een bandsetting speelde met een speciaal opgericht combo. Arianne sloot haar sologedeelte af met Queen of Sheba samen met het klarinetkwartet van Wilhelmina. Samen sloten beide kandidaten af met Live & Let Die: het James Bond thema.

Na dit veelzijdige examen van beide kandidaten ging de jury in beraad. Het orkest liet Abschied der Slawin en Jitterbug horen. Het orkest had de sfeer goed te pakken en pakte nog even goed uit.

Solist Arianne van Laar op klarinet

De jury was zeer lovend over de optredens van Jelle en Arianne. Beiden slaagden met een 8.5 als eindcijfer. Arianne en Jelle kijken zelf ook goed terug op het concert. Arianne vertelt: “Ik vond het super leuk om te doen. Ik had wel wat zenuwen in het begin, maar die waren snel weg tijdens het spelen. De avond was luchtig en de sfeer zat er goed in. Ik vond het ook leuk om voor (schoon)familie en vriendinnen te spelen, die hadden me nog niet vaak horen spelen. De vereniging heeft er nieuwe fans bij!”

Ook Jelle kijkt goed terug: “Hoewel het even wennen was aan de hitte, werd het een mooie avond. We hebben veel verschillende stukken en stijlen mogen opvoeren, waarbij iedereen die een muzikale bijdrage aan de avond leverde zich optimaal inzette. Ik kijk terug op ons examen als een mooie en leerzame ervaring, en daarbij een goede afsluiting van mijn tijd bij Wilhelmina.”

Komende activiteiten

De muziekvereniging heeft nog een aantal mooie activiteiten op de planning staan voor de start van de zomervakantie. Afgelopen zaterdag 18 juni vertrok WAT (Wilhelmina’s Aanstormend Talent) naar Borne om op te treden tijdens het OBM Jeugdfestival en met goed resultaat: het jeugdorkest mag zich de dagwinnaar noemen! Op zaterdag 25 juni vindt in het centrum van Rijssen ‘Oog voor Elkaar’ plaats. SLAG! verzorgt op deze dag twee optredens. Op 30 juni ontvangen 12 AMV-ers hun diploma en ook SLAG! en het jeugdorkest WIT leveren hun muzikale bijdrage op deze avond. En op donderdagavond 7 juli geeft het grote orkest een optreden in de Koepel in het park. Dit belooft een zomerse en gezellige avond te worden met mooie muziekstukken. Toegang bij de komende concerten is gratis, na de tijd is er ruimte voor een vrije gift. Voor meer informatie: www.wilhelminarijssen.nl.

Foto’s in dit artikel met dank aan Arie Kraak