Wilhelmina & Friends: sfeervol zomeravondconcert met divers programma

Wout en Jan voor “Wilhelmina & Friends”

In gesprek met Wout Ligterink en Jan Getkate

Een avond met prachtige muziek: het sfeervolle zomeravondconcert op 15 juni van Wilhelmina & Friends in de tent van de Midzomerfeesten van Notter en Zuna. Voor dit concert slaat Muziekvereniging Wilhelmina de handen ineen met Bentje & Friends uit Enter. Wat je kunt verwachten? Wout Ligterink, dirigent van de Muziekvereniging, en Jan Getkate, muzikaal leider van Bentje & Friends, vertellen graag meer.

Muzikaal verleden

“Mijn muzikaal verleden met Jan en de muzikanten uit Bentje gaat al jaren terug. Met een aantal muzikanten uit Bentje maak ik al meer dan 40 jaar lang muziek. Daarom ook Wilhelmina & Friends,” vertelt Wout. “Naast een jarenlange samenwerking binnen Gospelkoor TODA, werkten we ook al vaker samen met het orkest van Wilhelmina.”

Sfeer en gezelligheid

Het idee voor dit concert kwam van Wout: “In Enter werd vorig jaar voor het eerst Soundgardens georganiseerd. 10 tuinen met verschillende bands en publiek dat van de ene tuin naar de andere tuin fietste.  Bentje & Friends deed daar ook aan mee. Ik was onder de indruk van de sfeer en gezelligheid en wilde dit vertalen naar een evenement in Rijssen. Maar dan op een podium met 70 muzikanten.”

Zo kwam de Muziekvereniging in contact met de organisatie van de Midzomerfeesten van Notter en Zuna. Vervolgens ging het snel: op 15 juni vind je in de tent van de Midzomerfeesten een groot podium met ruimte voor orkest en band. In de tent zijn er stoelen, maar er is ook ruimte om te staan en een drankje te drinken. Wout: “Deze locatie leent zich perfect voor een concert als dit. De ruimte is groot genoeg om het orkest te kunnen plaatsen, maar geeft qua sfeer een soort gelijke beleving als Soundgardens. Heel fijn dus dat wij op deze locatie terecht konden om dit idee uit te voeren.”

Op zoek naar een afgewogen programma

Voor de muzikale invulling gingen Wout en Jan samen aan de slag: welke mogelijkheden zagen ze? En hoe stellen we een mooi en afwisselend programma samen? “Best een uitdaging,” vertelt Wout. “We zochten vooral naar uitdagende arrangementen voor band en orkest, dat ook past bij de stemmen van de zangers. En daarnaast moet het natuurlijk ook aantrekkelijk en leuk zijn om te spelen, voor Wilhelmina en voor Bentje.  We zijn wel even druk geweest om een afgewogen programma samen te stellen. Maar het resultaat mag er zijn.” Jan haakt in: “En we komen zo ook weer nieuwe muziek tegen die ik eerder niet kende. Het programma kent dus ook wat verrassende nummers.” “Ja, divers, verrassend en toch ook herkenbaar,” stemt Wout in.

Welke muziek je kunt verwachten? Wout: “Het programma is een combinatie tussen symfonische rock, pop en jazz. Van ABBA tot Deep Purple, met uitstapjes naar Frank Sinatra, Boudewijn de Groot en Trijntje Oosterhuis.” “Maar ook Earth, Wind & Fire komt voorbij,” vertelt Jan.

Zomers

Wout en Jan vertellen graag waarom je dit concert écht niet wilt missen. Jan: “Om te beginnen is het gewoon een lekker zomers programma. En het is natuurlijk bijzonder: een orkest van dit formaat en met deze gemiddelde jonge leeftijd is best uniek.”

“En het is ook uniek qua samenstelling. Een prachtig orkest, aangevuld met een goede band met zangers uit de regio. Zo zie je maar weer hoe veel talent er is in de gemeenten om ons heen – of dat nou Rijssen of Enter is” eindigt Wout met een knipoog.

Over het concert

Het concert start om 20:00 uur in de tent van het Midzomerfeest, naast het Kulturhus Notter. Toegang is gratis. Tijdens de avond is er drinken te koop aan de bar. De opbrengst worden gebruikt om de onkosten te drukken. Er zijn zit- en staplekken, toiletten en er is voldoende parkeergelegenheid.

Dit concert valt in het Jubileumjaar van de muziekvereniging. Wilhelmina viert namelijk van november 2023 tot november 2024 haar 125-jarig bestaan. Daar wordt uitgebreid bij stil gestaan: het jubileumjaar werd afgetrapt met een concert in het Parkgebouw, de jeugd vierde samen het jubileum met een Hollywoodconcert in Reggesteyn en de vereniging lanceerde speciaal voor haar jubileum een eigen jubileumlikeur: Bloasnat. Dit likeur is op 15 juni ook te koop.

Over Bentje & Friends

Bentje & Friends heeft de roots grotendeels in Enter en bestaat uit de vier mannen Erik, Richard, Jeroen en Jan die al jaren samen een lekker stukje muziek maken. Voeg daar een dijk van een stem van zanger Herman en de drie zangeressen Marleen, Inge en Anne Marie aan toe en je hebt Bentje & Friends! De zangers kwamen bijeen door de projecten Elvis en Martin Luther King, waar Jan muzikaal leider is. Tijdens het concert op 15 juni verzorgen zij ook alleen een blok met muziek.

Foto met dank aan Gerbert Voortman

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds